Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2012 11:05 - Ревю на Сенчестият пазар: Големите играчи и новият световен ред от Ерик Уайнър
Автор: socionomics Категория: Бизнес   
Прочетен: 3239 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 23.06.2012 11:22


   Ще започна ревюто на тази книга изтъквайки нещото, с което привлече вниманието ми. Финансовите пазари са обект на изследване в безрой много книги. Обаче така и не се сещам за друга, чийто предмет на изследване да бъдат държавните капитали и тяхната намеса на пазарите. Личното ми мнение е, че тяхното влияние е много по-силно и вредоносно от споменаваното в медиите, където частните фондове са в ролята на лошия герой - притежават безгранични ресурси, порочни практики на работа задължително водещи до дисбалансиране на пазарите. Всъшност е точно обратното. Едните гонят неясни политически цели с чужди (държавни) пари, които естествено не се страхуват да пропилеят, а другите управляват своите собствени средства, стремейки се единствено към правилни инвестиции, които от своя страна носят доходност. 

    Ерик Уйнър запчва "Сенчестият пазар" с обяснение на това, какво представлява той, като разкрива огромният размер на средствата управлявани от големи държави. Книгата продължава с разглеждане поотделно на начинът на натрупване на тези средства за отделните държави, както и стратегиите за тяхното инвестиране.
image
   Авторът разглежда инвестиционната политика на Китай, като в подробност представя и някой от тъмните протекционалистични практики на правителството, чрез които азиатският икономически гигант не допуска чужди компании на пазара си.

     Ако се чудите колко откачен е бил либийският диктатор Муамар Кадафи, в тази книга са описани неговите комични изпълнения на световният политически подиум, които само ни показват какво са готови да търпят европейските лидери в замяна на евтиния петрол и относителна политическа стабилност от страна на Либия.

    Разгледани са инвестициите и на други ресурсни икономики - ОАЕ, Иран и др.
Държави от европа също присъстват в "Сенчестият пазар", като от представената за Норвегия  информация и описание на държавната политика за добив на нефт и инвестиране на печалбите от този сектор, можете да си обясите защо тази държава винаги е на първите места по положителни показатели в статистическите данни на Евростат.

   В книгата може да се открие много интересна информация и статистически данни за финансовите пазари. Не може да не ми направи впечатление, че авторът на книгата - журналистът Ерик Уайнър, успява да представи тези богати и интересни данни като доказателство за някакъв таен заговор срещу САЩ, които са в ролята на безпомощна жертва. Като основни организатори на този "нов световен ред" са държавите, които използват конкурентноспособната си икономика или природните ресурси, за да трупат капиталови резерви. Последните са финансовите оръжия, чрез които купуват концесии за ключови находища и американски дълг, като, според автора, по този начин умишлено правят гражданите на САЩ длъжници!? 
Ерик Уайнър явно счита, че свръхпотреблението основано на кредит, като пряко следствие от безконтролното печатане на пари, както и заграбването на чужди природни ресурси чрез военна интервенция, политически или икономически натиск, са нещо добро и справедливо. (от гледната точка на американски гражданин вероятно е прав)

    В заключение книгата сенчестият пазар е едно добро, съдържащо много полезна финансова информация четиво. в исторически план са изложени предпоставките за вземането на важни икономичски решения, свързани с развитието разгледаните държави. Книгата би била от голяма полза на хора проявяващи интерес към макроикономика, политология или геоикономика, при условие, че инпретират изложената информация независимо от автора.



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: socionomics
Категория: Бизнес
Прочетен: 17260
Постинги: 3
Коментари: 0
Гласове: 3
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930